Graham Greene: A csendes amerikai





A London Times tudósítója (Thomas Fowler) és szeretője (Phuong) élik mindennapi életüket az 1952-es Vietnámban. A közélet és a magánélet elválaszthatatlanná kuszálódása elkerülhetetlen, a szereplők szimbolikusak: a kiöregedett, megcsömörlött angol és az alárendelt, s ezt természetes állapotnak tartó nő kapcsolata a gyarmatosítás, a világháború és helyi hadurak túlkapásai nyomán kialakult helyzet egyenes következménye, illetve leképezése. Lerabolt ország, lerabolt lelkek. És akkor emgérkezik Pyle, egy fiatal amerikai, aki az új világhatalom tekintélyét maga mögött tudva, annak lendületével és naivitásával beletenyerel a politikába és beleszeret Phongba. Amerikai a porcelánboltban. Senki nem tudja, mivel foglalkozik valójában, tehát mindenki sejti, hogy "demokráciát exportál", s a sűrűsödő robbantások és a felbukkanása között összefüggésnek kell lennie. A thriller Fowler lelkében bontakozik ki: egyre többet tud meg Pyle munkájáról és annak Phuonghoz fűződő terveiről. A legjobb része a regénynek az, amelyikben Fowler elhatározza, hogy félreáll, de rá kell ébrednie, hogy az eseményeket olyannyira nem ő irányítja, hogy még ezt sem tudja megtenni. 
   Csak a végét spoilerezzük el: Pyle halála után a dolgok mennek tovább a saját tehetetlenségük útján, mert ha valaki - bármennyire is jó szándékkal - beavatkozik, jó eséllyel csak egy fájdalmas kitérőre kényszeríti a világot. Fowler és Phuong összetartoznak, egymás nélkül képtelenek önmagukat meghatározni. A világ tehát megrázza magát, és másnap arról a pontról működik tovább, ahol megzavarták csendes poroszkálásában. 



Graham Greene


Kedvenc mondat: "Azután is még sokszor láttam szeme, szája körül azt a fájdalmas, csalódott kifejezést, amikor a valóság nem vágott egybe dédelgetett romantikus eszméivel, vagy amikor valaki, akit szeretett vagy csodált, alatta maradt lehetetlenül magas követelményeinek."

Értékelés: négy evőpálcika a lehetséges ötből. 








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések