Apple vs. Google (részlet)


Itt nem pusztán arról volt szó, hogy a megfelelően működő alkatrészeket némi finomítás után kell alkalmassá tenni a tömeges gyártásra. A fő problémát az okozta, hogy az iPhone alapvető funkciói messze nem voltak tökéletesek. Memóriája és vitruális billentyűzete – az egyik leginkább vitatott funkció  még mindig nem működött jól. Ha megérintették az "e" betűt  az ábécé leggyakrabban használt betűjét , akkor ezzel a betűvel egyidejűleg más betűk is megjelentek a képernyőn. Ahelyett pedig, hogy a betűk "begépelésük" után azonnal megjelentek volna, mindez csak némi szünet után történt meg, ami elég zavaró volt. Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója egyike volt annak a nem kevés embernek, akik az iPhone-t bukásnak tartották, mert nem volt valóságos billentyűzete. És az igazság az, hogy az Apple vezetői is aggódtak: kényelmetlennek ítélték a használatát. "Mindenkit aggasztott, hogy olyasmit kell megérinteni, ami semmilyen fizikai visszajelzést nem tanúsít - mesélte az egyik igazgató. Jobs azonban hajthatatlan volt.  Ugyanazt hangoztatta, amit a bemutatón is elmondott: "Ha gombokkal rakjuk tele a készüléket, olyan dolgok lesznek fölöslegesen szem előtt, amelyek használata nem szükséges minden alkalmazáshoz. Még rosszabb viszont, hogy emiatt a képernyő területének felét is elveszíthetjük." Ezért mindenki számára világos volt, hogy roppant fontos megoldani a problémát, hiszen rajta áll vagy bukik tulajdonképpen minden."
   Az iPhone képernyőjét is át kellett tervezni. Bár Jobs korábban úgy döntött, műanyag helyett üvegből készül majd, és előző ősszel meg is találta a Corningot, amely legyártja mindezt, azért az egyértelmű, hogy az egész procedúra bonyolultabb volt egy sima képernyőcserénél. A működőképes iPhone-érintőképrenyő létrehozásának csak az első lépése volt, hogy megtalálták hozzá a gyártót. A helyes működés érdekében azonban a többérintéses szenzorokat is be kellett ágyazni az üvegbe, nem volt elég egyszerűen csak ráerősíteni. Viszont a szenzorok üvegbe való beágyazásának folyamata eltért a műanyagba való beágyazásétól, nem beszélve arról, hogy az üveg nehezebb, mint a műanyag, ezért az Apple mérnökeinek erősebb ragasztóra is szükségük volt ahhoz, hogy az illesztés a helyén maradjon. A gombok működésének mikéntjén is igazítaniuk kellett egy most már merevebb anyagból készülő telefonon, mivel az üveg nem hajlik úgy, mint a műanyag. A képernyőtechnológiákból adódó súlykülönbség miatt pedig a készüléket ki kellett egyensúlyozni. "Óriási munka volt, tényleg az mesélte az egyik vezető, aki részese volt mindennek.  Szerintem Jeff Williams (az Apple gyártási igazgatója) Kína összes létező üvegvágó berendezését felkutatta, hogy megoldják a problémát."
   Végezetül az Apple-nek ki kellett találnia a saját hívástesztelő protokollját is, amely szükséges volt hozzá, hogy a telefont használhassák az AT&T hálózatán. A gyártók ezt a feladatot jellemzően átengedik a mobilszolgáltatóknak, de az Apple saját adatokkal akart rendelkezni arra az esetre vonatkozóan, ha panasz érkezne az iPhone-ok hívásminősége miatt. Feltételezte ugyanis, hogy saját adataival az AT&T a hívásokkal kapcsolatos problémákat az iPhone-ra kente volna akkor is, ha azok java részét hálózati hibák okozták volna. Borchers ezért olyan adatokkal akart rendelkezni, amelyekkel megcáfolhatta e gyanúsításokat. "Tehát bepakoltunk jó néhány telefont és számítógépet a VW Jettámba, majd nekiálltunk kocsikázni ide-oda, és közben figyeltük a hívásmegszakadásokat" mesélte Shuvo Chatterjee.
   A telefonokat úgy programozták be, hogy bizonyos időközönként automatikusan felhívjanak adott telefonszámokat, az eredményességet pedig számítógéppekkel rögzítették. "Ma már az Apple-nél megvan ennek a teljes folyamata, vannak speciális furgonok, amelyeket használnak rá, de akkoriban még csak próbáltuk kiagyalni az egészet, menet közben kitalálva, hogy mit is kell tesztelnünk mondta Chatterjee.  Valahogy így zajlott az egész: "Scott (Scott Forstall) hívása megszakadt! Derítsétek ki, miért!" Úgyhogy elautóztunk a háza mellett, és megpróbáltuk kideríteni, nincs-e ott holt tér. Majd ugyanezt csináltuk Steve hívásproblémáival is. Megesett, hogy annyit köröztünk a házaik kötül, hogy már attól féltünk, a szomszédok ki fogják hívni a rendőrséget."


A SZÖVEG FORRÁSA: HVG Könyvek, 2014
Fordította: Dankó Zsolt





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések