Kepes András: Tövispuszta (részlet)


Az első ötven oldalt még a boltban olvasod el - aztán talán túl nagyot markol, mint a többgenerációs családregények zöme

A főhadnagy büszke volt új ismerősére, a művelt, földbirtokos arisztokratára, akiről azt is tudta, apja nyugalmazott ezredes, és elhívta több összejövetelre, ahol tiszttársai kötetlenül beszélgettek a politikai és a katonai helyzetről. A Tiszti Kaszinóban pontosan föl lehetett mérni a hadseregen belüli törésvonalakat: az aranyozott gipszstukkós mennyezetű, tükrös falú bálteremben külön asztaloknál ültek a németbarát és a németellenes tisztek. Ahogy Sárádyval átvonult a termen a kristálycsillárok alatt, Pál érezte, hogy a többi asztaltól és föntről, a keskeny karzatról vizsgálódó tekintetek kutatják, ki lehet a magas fiatalember, akit a köztudomásúan Hitlerpárti főhadnagy az asztalukhoz kísér. A bemutatkozás után Pál udvariasan elnézést kért, hogy láthatólag megszakítottak egy érdekes beszélgetést. Kíváncsi volt, miről társaloghattak olyan vehemensen Csaba barátai, mielőtt ők megérkeztek volna.
Járt a Nemzetközi Vásárban? kérdezte Pált egy zömök, bajuszos százados.
Csak néhány napja érkeztem vidékről Pestre szabadkozott Pál.
Nos, arról beszélgettünk, milyen megdöbbentő, hogy ezrek mennek a szovjet pavilonba bámulni a bolsevik propagandafilmeket. És ne gondolja, hogy csak kommunisták, zsidók meg szocdemek, hanem tisztességes, egészséges lelkületű magyar emberek is.
Ez valóban megdöbbentő helyeselt Pál. Számára is meglepetésként hatott, hogy az emberek kíváncsisága legyőzi az előítéletüket. Talán szeretnek borzongani. Mint akik a rémfilmekre mennek be a moziba mondta aztán mosolyogva.
Az meglehet, erre nem gondoltunk felelte a százados.
A tisztek elismerően nevettek.
Egy szmokingos pincér ezüsttálcáról, hosszú poharakban száraz pezsgővel kínálta Sárádyt és Pált.
Majd lesz módjuk borzongani, ha Moszkva felé vonulunk mondta egy vékony, szemüveges, szőke hajú őrnagy, miután megvárta, hogy a pincér tisztes távolságba érjen.
A többiek bólogattak.
Megtámadjuk az oroszokat? érdeklődött Pál ártatlan hangon.
Németország előbb-utóbb megtámadja a Szovjetuniót. Csakis a csatlakozás biztosíthatja számunkra, hogy visszakapjuk a történelmi Magyarország összes elvesztett területét mondta az őrnagy. A kérdés már csak az, hogy Werth tábornok úrnak sikerül-e végre meggyőznie a kormányzó urat és óvatoskodó köreit.
A miniszterelnök urat már meggyőzte? kérdezte Pál a közömböst játszva, és kortyolt egyet a pezsgőjéből.
Bárdossy miniszterelnök úr szerencsére racionálisabb, mint Teleki volt jegyezte meg a százados.
És ha a kormányzó urat nem sikerül meggyőzni?
Sikerülni fog nyugtatta meg a százados. Werth tábornok úr majd gondoskodik róla.
Némi segítséggel fűzte hozzá egy másik százados mosolyogva.
És mi a biztosíték arra, hogy Németország legyőzi az oroszokat? Ez még Napóleonnak sem sikerült akadékoskodott Pál. Igyekezett a beszélgetés során jó arányban keverni egyetértését és kételyeit, hogy sikerüljön minél több információt kicsikarni a vezérkari tisztekből, de közben ne veszítse el beszélgetőpartnerei rokonszenvét sem.
Ha Napóleonnak annak idején olyan légiereje és harckocsijai lettek volna, mint most a Führernek, neki is nagyobb esélye lett volna nevetett Sárády főhadnagy.
Reménykedjünk benne, hogy az orosz haditechnika meg közben megrekedt a kutuzovi színvonalon mondta Pál.
Látom, a báró úr nem bízik Németországban mondta egy lányos képéű fiatal főhadnagy kicsit sértődötten.
Kétségkívül imponálóak a Führer katonai sikerei bólogatott Pál. Én csak magyarországot féltem. Meg aztán kicsit elgondolkodtatott, hogy még a Führer helyettese is átszökött az angolokhoz.
Nem tudjuk, mi célból utazott Rudolf Hess oda javította ki az őrnagy. Az is lehet, hogy a Führer megbízásából repült Londonba, hogy biztosítsa a Német Birodalom hátországát a Szovjetunió elleni támadáshoz.
Ez a magyarázat Pált is meglepte, aki nem kapott még információt Londonból Hess szökésével kapcsolatban.
A báró úr azt mondja, Magyarországot félti mondta a lányos képű főhadnagy. Most már csak azt kellene eldöntenie, hogy a megcsonkított országot vagy a történelmi Magyarorszgát félti-e.
Magyarország egy van. Nem? kérdezett vissza Pál.
Ezt mindenki úgy értelmezte, ahogy akarta, így aztán valamennyien egyetértettek.

A SZÖVEG FORRÁSA: Ulpius-ház Könyvkiadó, 2011

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések