ÚJ MEGJELENÉS - Földvári István: Nyelvi regiszterek (játék szavakkal, írókkal)

Az emberek félnek belekeveredni a Los Angeles-i autópályák forgalmába.




Bret Easton Ellis: Nullánál is kevesebb






ÁTIRATOK:






1



Az autós már fáradt volt, kis Golfján egyedül evickélt át a Los Angeles-i autópályák forgalmán, s immár 84 perce, hogy sávja egy helyben állt. A kocsi kopott karosszériája olyan volt, mint az örök vereség szimbóluma.



A halász már öreg volt, kis csónakján egyedül halászott a tengeren, a Golf-áramlat mentén, s immár nyolcvannégy napja, hogy nem fogott semmit.




Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger





2



A hét végén a külvárosi házak lakói előparkoltak részletre vásárolt autóikkal, szivacsaikkal lemosták a szélvédőkről az évszázados koszt, és felbolygatták az akkumulátorokban bent rekedt delejes erőket, hétfőn hajnalban pedig végre kusza bekötőutakkal táplált, araszoló tartályautókkal terhes, végeláthatatlan dugóra ébredt vasárnapi kábulatából a város.




A hét végén a dögkeselyűk ellepték az elnöki palota erkélyeit, csőrükkel letépdesték az ablakokról a dróthálót, és felbolygatták szárnyukkal a bent rekedt időt, hétfőn hajnalban pedig végre egy nagy halottról szálló, rothadó nagysággal terhes, langymeleg szellőre ébredt évszázados kábulatából a város.




Gabriel García Marquez: A pátriárka alkonya



3



Amikor reggel, munkába menet Gregor nyugtalan álmodozásából magához tért, egy szörnyűséges dugóban találta magát valahol a Los Angeles-i autópályák útvesztőjében. Kitinpácélos bogárra emlékeztető Volkswagenjében ült, és ha kissé fölemelte a fejét, meglátta a mögötte álló jármű domború, barna, ív alakban lehajló orrát, amelyen alig maradt már meg végleg leszakadni készülő rendszámtáblája. Kopott, autója általános állapotához képest is siralmas ablaktörlője tehetetlenül kapálódzott a szeme előtt.




Amikor egy reggel Gregor Samsa nyugtalan álmából felébredt, szörnyű féreggé változva találta magát ágyában. Páncélszerűen kemény hátán feküdt, és ha kissé fölemelte a fejét, meglátta domború, barna, ív alakú, kemény szelvényekkel ízelt hasát, amelyen alig maradt már meg végleg lecsúszni készülő paplana. Számtalan, testének egyéb méreteihez képest siralmasan vékony lába tehetetlenül kapálódzott szeme előtt.




Franz Kafka: Az átváltozás




4



Mikor pedig látá, hogy a férfiak és nők közül sokan indulnak neki a Los Angeles-i autópályáknak, hogy az ő munkájukba menjenek, monda nékik: Mérges kígyóknak fajzataiként tekeregnek a felhajtók egymáson! Kicsoda öntött bátorságot belétek, hogy belevesszetek Istennek haragos útvesztőjébe, melyből nem menekülhettek?




Mikor pedig látá, hogy a farizeusok és a saddiceusok közül sokan mennek ő hozzá, hogy megkeresztelkedjenek, monda nékik: Mérges kígyóknak fajzatai! Kicsoda intett meg titeket, hogy az Istennek elkövetkezendő haragjától megmeneküljetek?




Máté evangéliuma, 3.7







5

Mr. Jones, a Chevy gazdája, leparkolt éjszakára a pázsiton, de már olyan részeg volt, hogy a világítást nem jutott eszébe kikapcsolni. Az autólámpa fényében végigtántorgott udvarán, az ajtó előtt lerúgta a cipőjét, a mosogatókonyhában töltött magának egy italt, hogy úrrá legyen a Los Angeles-i autópályák forgalma miatt kialakult szorongásán, aztán elindult az ágy felé, ahol Mrs. Jones már javában horkolt.






Mr. Jones, a Major gazdája, bezárta éjszakára a tyúkólakat, de már olyan részeg volt, hogy a szellőzőlyukakat nem jutott eszébe elzárni. Lámpájának táncoló fénykörében végigtántorgott az udvaron, a hátsó ajtónál lerúgta csizmáját, a mosogatókonyhában a hordóból csapolt magának még egy pohár sört, aztán elindult az ágy felé, ahol Mrs. Jones már javában horkolt.




George Orwell: Állatfarm


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések