Mikszáth Kálmán: Akli Mikós (részlet)


Mária Terézia udvari személyzete közt még ott szerepel koncipisták, kontrollorok, szekretáriusok, kancellisták közt az udvari bolond, de II. József törülte ezt az állást, s azóta csak okos emberek voltak az udvarnál.
A kalapos király halála után mindenféle erlködések indultak meg visszaállítani az udvari bolond stallumot, akképpen okoskodván az udvari hatalmak, hogy egy uralkodót okvetlenül megillet egy bolond, aki kedélyességre hangolja. Lám, Józsefnek nem volt bolondja, hát maga csinálta a bolondságokat.
Évtizedekig hasztalan kerestek egy megfelelbolondot szanaszét az udvaroknál. Szerencsére, két bolondja volt a bajor választó-fejedelemnek s az önként átengedte az egyiket, egy Akli Miklós nevmagyart, aki az akkori udvari kalendáriumban »Mikos Akli« név alatt van bejegyezve. Valószínleg nyomási hibából maradt ki a Miklós névbl az »l« bet, s ennek a fickónak, akinek a mulattatási force-sza abból állt, hogy némelykor együgynek tettette magát, a bolondériából maradtak fenn a németek közt az úgynevezett Mikos-viccek, melyekkel a sógorék még ma is csúfolni szeretik a magyarokat.
Miklós tüskés hajú, kellemes fiatal emberke volt, olyan mozgékony arccal, hogy mikor a grimaszokat kezdte csinálni (pompásan utánzott arcban, hangban, mozdulatokban minden embert), halálra lehetett rajta nevetni. A piktorok akadémiáján tanult Münchenben, de annyi pajkos, vidám csínyt követett el, hogy híre kiszivárgott a sörivó burgerek közé, s az egész város az dévajságain nevetett. Némelykor a rendrséggel is meggylt a baja, de a legszemen- szedettebb leleményekkel mindig kisiklott a büntetés alól.
Divatba pedig egyenesen maga a választófejedelem hozta, akinek szokása volt, hogy minden héten egyszer néhány fest-tanárt és mvészt is asztalához invitált s többnyire megkérdezte tlük: »Was ist wieder mit dem Mikos?«
El kellett beszélni ötleteit, megjegyzéseit, viselt dolgait s fensége szinte könnybelábadt szemekkel nevetett azokon, nem gyzvén ismételni: »Oh, verfluchter Kerl!«
A dolog azután annyira elfajult a hiperlojális államocskában, hogy a gonosz csont, Akli Miklós, valóságos szabadalmat élvezett mindenféle bohóságok, rendellenességek és vaskos tréfák elkövetésére; az akadémiai tanács vagy a rendrfnök még szinte örült, ha valami új kihágást jelentettek: »No, hogy fog a fejedelem megint nevetni.«
Hiszen ha csak a fejedelem lett volna! Hanem ott volt a bolondja, Korb Joakhim, akinek egyenesen az önérzetét sértette az Akli Mikos növekedhíre. Ezt már nem trheti tovább. Két bolond nem fér el Münchenben. Addig-addig nógatta a fejedelmet, hogy versenyre akar kelni Aklival, vegye t is az udvarába, aztán amelyik különb lesz, azt tartsa meg kettejük közül, hogy fensége végre ráállott, s Miklós a bajor rezidenciába került.
Nem célja ez elbeszélésnek hosszabban idzni a különben felette mulatságos versenynél, mely két elmés kópé közt kifejldött. Még azt sem szükséges eldönteni, hogy melyik maradt felül, de nem is lehet. Mert hogy a bajor király Mikost engedte át Ferenc császárnak s Korbot magának tartotta meg, az is kétes érték. Ha udvarias volt, a jobbat adta oda; ha önzvolt, a jobbat tartotta meg. Minthogy pedig Maximilián József udvarias is volt, önzis volt, örök homály fedi, melyik volt kettközött a különb bolond.
A bécsi Hofburgban csakhamar nélkülözhetetlen perszóna lett Miklós úr. Zseniális fickó volt, aki beszélt vagy hat nyelvet, ösmerte az irodalmakat, tudott minden forgalomban levanekdo- tát és furaságot, otthonos volt a mágiában, a nyugati és keleti bvészetekben, tudott a tenyérrl jósolni és a csillagokról, ügyesen csinált meg minden kártya-kunsztot, pompás verseket és ódákat írt a császár születés- és névnapjára, amelyekkel behízelegte magát a jószívuralko- dónál. Szóval, minden tudományhoz hozzászagolt valamennyire s felületesen azt habzsolta el belle, ami érdekes, de a mélyére, ahol már a hasznos kezddik, nem hatolt. Nem tudott annyit egyik ismeretágból se, még a festészetet sem véve ki, amennyivel a becsületes mindennapi kenyeret megkereshette volna, hanem csak annyit, amivel biztos volt neki a mindennapi kalács.
Néha egy-egy ötletével nemcsak fölvidítá a császárt, de meg is védte, pedig többnyire az együgység lárvája alatt beszélt.
Egyszer valami cercle alkalmával azt kérdezte a császár Grassalkovich hercegtl: - Milyen messze van GödöllPesttl?
- Két órajárás jó lovakon - felelte a herceg.
- És Pest Gödöll
tl? - folytatta a császár szórakozottan.
A cerclenél levurak elmosolyodtak, de különösen Stadion gróf vágott gúnyolódó arcot, csak Grassalkovich herceg tartotta meg hódolatból lojális komolyságát.
- Ugyanannyi, fölség.
A császár elpirult, az udvari bolond közbeszólt, Stadionhoz intézve a szót:
- Milyen messze van húsvéttól pünkösd, kegyelmes uram?
- Úgy gondolom, lehet vagy ötven nap.
- És pünkösdtl húsvét milyen messze van?
Stadion és a császár elnevették magukat - mert pünkösdtl húsvét már nem ugyanannyi.
- Lássa, kedves Grassalkovich - szólt a császár -, milyen jó, hogy van a környezetemben egy bolond, aki be tudja bizonyítani, hogy nem mondtam egészen bolondot.
Ferenc császár búskomorságra hajló, beteges ember volt, kinek nem voltak nagy ambíciói és nagy tervei. A nagy Napóleon, ki a világot megrázó robajjal jelent meg a történelem színpadán, kényelmetlen idben született. Szép az ilyen legény kortársának lenni, de Ferenc bizonyosan elengedte volna. Jobban szerette a fákat, virágokat, mint a katonákat. Az ischli fürdmegalapí- tásának sikerével teljes életére nézve megelégedett volna.
Az udvari doktor azt találta, hogy az ischli levega legjobb a világon (bizonyosan telkei voltak Ischlben), oda küldte Ferencet hosszabb tartózkodásra, ami egyszerre fölvirágoztatta azt a vidéket. A császárnak kastélyt építettek és roppant parkot ültettek, amelyben kocsikázni lehes- sen. A birodalom összes arisztokráciája oda tolult. A divat szárnyaira emelte Ischlt. Még a levegjét is elhordták hermetice elzárt palackokban Európa összes patikáiba. Az emberiség csak lassan, sok vér árán áll a nagy igazságok mellé, de a nagy bolondságok gyorsan legyzik. A páciensek szörnyen hittek az ischli levegcsodálatos erejében, tehát az orvosok is, s nagyon gyakran lehetett hallani úri betegszobákban, amint az ütér megvizsgálása és a százados sablon: »nyújtsa ki a nyelvét« után komor arccal rendeli Aeskulap fölkentje:
- Bontsanak fel a beteg szobájában éjjelre egy palack ischli levegt!
S ha másnap panaszkodott a beteg, hogy nem javult az állapota, a doktor készen volt a bölcs tanáccsal:
- Hát meg kell az adagot kettztetni. Bontsanak fel két palackot.
Az ilyen beteg aztán vagy meggyógyult és akkor holta napjáig dicsérte az ischli leveg
t, vagy
meghalt és nem panaszkodott ellene...
Ferencet már kora tavaszkor oda küldték és csak késő ősszel engedték orvosai Bécsbe jönni, hol akkor mindenféle ragályos betegségek mutatkoztak. Vele ment a bolond is. Az orvos azt állította:
- A bolond a legjobb medecina. Mert fölségednek fképp a szórakozás szükséges. Minél többet legyen vele. 

A SZÖVEG FORRÁSA: MEK.OSZK.HU

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések