Heltai Jenő: Jaguár



A háború előtti (a Nagy Háborúról van szó, amikor még nem tudták, hogy számozni kell) Pest tempójában megírt, jellegzetesen könnyelmű dzsentri (Mindenyssa Zdenko), elpáholni való uzsorás (Vegyes Benő) és naiv újságíró figurákat felsorakoztató Ovean's Eleven. Boldog korszak, amikor a pénzember (Általános bácsi) pusztán csak azért hamisíttatja (hozatja létre) a híreket, hogy nagyobb bevételhez jusson!...

Kedvenc mondat: "Akik ma öreg remekírók, nagyképű tekintélyek vagyunk, akkor lobogó lelkű fiatal újságírók voltunk, szenvedélyes riporterek, gyorsköltők és törvényszéki tudósítók, nyári kritikusok, álhumoristák, külpolitikusok és kivétel nélkül szerelmesek, mindig szerelmesek."

Értékelés: Öt flekknyi kritikából kettőt érdemel. Ma már lassú és kevéssé meglepő minden csavar a történetben (amikor már az Ocean's Eleven is kezd konzervatívvá válni...). Az pedig, hogy minden mögött épp az a szereplő áll, akiről végül kiderül, hogy ő mozgatta a szálakat, az mai szemmel ijesztő, amennyiben ki fogja elégíteni a paranoiásokat. ("Tudjuk kik.") Egyébként érdemes lenne ma megírni egy Jaguárt, fordulatos thriller kerekedhetne belőle, hogy kik és miért gyártják ma az áhíreket! Ha mindezzel ironizált Heltai, az nem jött át. Olvasd el, és döntsd el, hogy ez az én hibám volt-e!


















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések