Könyvbemutató - Maurizio Gandolfi olimpiája


Veszprém, Városi Művelődési Központ és Könyvtár - 2009. január 29., 18.00



Pásztor István olimpikon, dr. Sipőcz József sporttörténész, Földvári István 

Regényes olimpia

Veszprém - Földvári István Maurizio Gandolfi olimpiája című könyvének bemutatóját tartották a Városi Művelődési Központban. A korán érkezők képeket láthattak a pekingi olimpiáról, amelyeket a szerző testvére, Földvári Zoltán készített a helyszínen.
A bemutatón az írón kívül a beszélgetést levezető dr. Sipőcz József sporttörténész, valamint az est vendégeként Pásztor István kézilabdázó (Balatonfüred KC) voltak jelen.

A beszélgetés bevezetéseként a 2004-es athéni olimpián negyedik helyezett kézilabda-válogatottunk csapatkapitánya, a Balatonfüred jelenlegi kézilabdázója beszélt a válog
atott 2006-os világbajnoki szerepléséről: Pásztor az elért hatodik helyet és a mutatott játékot jónak találta.

A későbbiekben mesélt athéni élményeiről, amelynek betetőzése volt, hogy ő vihette a magyar zászlót a záróünnepségen.

A könyv azonban nem erről, hanem az első, az 1896-os athéni olimpiáról szól, de nem sporttörténet, sokkal inkább szépirodalmi mű.


Mint a szerző, Földvári István elmondta, egy véletlennek köszönhető a születése: egy sportnapilapban olvasott egy ismeretlen olasz fiatalemberről, aki gyalog indult el az
olimpiára, amiről végül eltiltották.

Az író elmondta, hogy a főszereplő nevét (Maurizio Gandolfi) és életét ő találta ki, ez adta a regény egyik szálát. A mű lényege a szereplő célja: az olimpiai eszme, a sport szeretete. A másik cselekményszál a magyar olimpiai csapat szereplését mutatta be, különös tekintettel Hajós Alfréd kijutására és győzelmeire.
A regényben valódi és kitalált részletek harmonikus összhangját figyelhetjük meg: az író igyekezett az eredeti idézeteket saját ötleteivel feltűnés nélkül ötvözni.

Az est folyamán erről meg is győződhettünk, hiszen több részletet is meghallgathattunk Felföldi Gábor előadásában. Az est zárásaként kötetlen beszélgetésre invitálták a
jelen levő sportbarátokat és érdeklődőket.

B. Virág Rita
naplo-online.hu


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések