Ryszard Kapuściński: A sahinsah (részlet)




"A forradalom okait általában az objektív feltételekben keresik - az általános nyomorban, az elnyomásban, a vérlázító visszaélésekben. Ez a nézet találó ugyan, de egyoldalú. Sok száz országban uralkodnak azonos feltételek, forradalmak mégis ritkán törnek ki. Szükség van a nyomor tudatára, az elnyomás tudatára, és arra a meggyőződésre, hogy a nyomor és az elnyomás nem tartozik a világ természetes rendjéhez. Érdekes, hogy ez esetben a tapasztalat, bármilyen húsba vágó legyen is, egymagában nem elegendő. Elkerülhetetlen a szó, nélkülözhetetlen a mindent megvilágító gondolat. Ezért a zsarnokok a mozsárágyúknál és gyiloknál is jobban rettegnek a szavaktól, melyek fölött elvesztették az ellenőrzést; az elejtett, illegálisan, lázadóan keringő szavaktól, melyeket nem öltöztettek díszegyenruhába, és nem láttak el hivatalos pecséttel. De az is megesik, hogy az ilyen, egyenruhába bújtatott, hivatalos pecséttel ellátott szavak robbantják ki a forradalmat.
   Különbséget kell tenni a forrdalom, a lázadás, az államcsíny és a palotaforradalom között. Az államcsínyt és a palotaforradalmat előre meg lehet tervezni, a forradalmat – soha. Kitörése, kirobbanásának napja mindenkit meglep, még azokat is, akik előkészítették. Ámulva nézik ezt a váratlanul felbukkanó elemi erőt, mely mindent megsemmisít, ami útjába kerül. Olyan kíméletlenül rombol le mindent, hogy végül a jelszavakat is elpusztítja, melyek életre hívták."






Kedvenc mondat: "Félelemmel támogattam a rendszert, melyet utáltam."

Értékelés: Az Állami Szégyen a Lovagkereszttel ötödik, legmagasabb fokozata.  Úgy mutatja be 1, a diktatúrákban élők lélektanát 2, az arab világ lélektanát, hogy az ember szinte érteni véli ezt a sok idiótát, aki körülvesz minket, szerte a világban. 







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések