Luke Rheinhart: A Kockavető (részlet)

Az álnév egy pszichológust takar, aki igazán tudja, mivel lehet megkísérteni, ha nem vagy elégedett az életeddel. Kár, hogy a végét túlírta.

A normális, egészséges és neurotikus olvasó jól tudja, az élet egyik legfőbb gyönyörűsége az álmodozás. Saját fantáziámnak, illetve a kockaterápia során megismert sok száz kockavető diák fantáziájának tanulmányozása után meg kellett állapítanom, hogy álmaink bármikor képesek akár gátolni, akár ösztönözni különféle szerepjátékainkat. Hovatovább arra is rájöttem, hogy gyerekkorától kezdve egészen haláláig az utca embere közel négyévente lecseréli álmodozásainak tárgyát. Sőt ezek a cserék meglepően kiszámítható séma alapján történnek. Mivel minden álom valami módon a hatalomhoz kapcsolódik, azért az volna a szerény javaslatom, hogy legyen a jelenség neve Rheinhart-féle Férfias Teljesítményséma.
Az álmodozás valamikor a gyermek első tíz esztendejében veszi kezdetét, általában nyolc- vagy kilencéves korban. Ekkor egy fiú szükségszerűen a nyers erő kategóriáiban gondolkodik. Rendre gyorsabb, mint a kilőtt puskagolyó, erősebb, mint a gőzmozdony, és egyetlen lendülettel képes toronyházakat átugrani. Ő a negyedik osztály Dzsingisz kánja, a helyi bevásárlóközpontban már Attila, a hunok fejedelme, a 216-os számú Cserkészcsapatban pedig maga George Patton tábornok. Szüleit már hátborzongató találékonysággal képes halálra kínozni. Például hegyes lándzsákra szúrva, óriási lángok fölött forgatva őket, mint a vattacukrot. Néha a gyermek időben érkezik, hogy megmentse szüleit; néha azonban – igazság szerint, legtöbbször – épp későn toppan be. Majd miután elpusztítja a gonoszokat, magára koncentrál: könnyáztatta arccal a gyászmenet kellős közepén masírozik. A menetet aztán megtámadja az ellenség, mire ő előrelendül a kardjával...
Tizenhárom éves korára az események többnyire áthelyeződnek a Yankee-stádiumba, ahol a fiú akkor lép pályára a reménytelenül álló Yankees oldalán, mikor a bázisok már mind foglaltak, két játékosuk kiesett, és az ellenfél három ponttal vezet a kilencedik játékrész utolsó felében, a világkupa-sorozat hetedik meccsén. Ilyenkor sikerül egy 151 méteres ütéssel a pálya jobbközepe felé küldenie a labdát, ahol a legmagasabb a palánk, majd valami fantasztikus tempóban körberohan a bázisok mentén, és egy hihetetlen fejesugrással becsúszva, bal kisujjának hosszúra hagyott körmével megérinti az alapbázist. Decemberben, a utolsó negyed vége felé, mikor csapata ötpontos hátrányban van, egy elcsípett labdával kivág egy jó 100 méteres sprintet, és tizennégy emberrel a hátán rohan át a gólvonalon, akik közül tizenegyen az ellenfél játékosai, aztán van egy tartalék bíró és két szurkoló, akik már próbálnak gratulálni neki. Tavasszal, két másodperccel a vége előtt, hogy megnyerjék a meccset, elenged egy egykezes dobást a büntetővonalról, a saját büntetővonalukról.
A sport világából a lányok még hiányoznak, de tizenhat vagy tizenhét éves korára a baseballütő szerepét aztán másfajta bot veszi át, és a passzok helyett a lányok elcsípése kerül a középpontba. A fiú férfivá serdült, a férfi pedig egy hárem vezére. Ezen a ponton a dolgok túlmennek a legvadabb fantázián, legye az bárkié is. Kivéve az adott fiúét, aki éppen álmodozik. A nő magatehetetlenül zihálva odaveti meztelen testét a hősnek, aki – hidegvérrel pöfékelve egy korzikai cigarettát és jóízűen kortyolgatva egy pohár különlegesen ritka New York-i bort, miközben Aston Martinjával 300 kilométeres sebességgel repeszt felfelé egy elhagyatott hegyi úton az Alpokban – életének legizgalmasabb szerelmi kalandjával ajándékozza meg a lányt. Ha egy hím tizenhét éves korában néha ismét Attila, a hunok fejedelme akar lenni, az csak azért van, hogy összegyűjtse a leigázott római asszonyokat, majd megforgatva kardját és megpödörve bajszát, kiválasszon közülük tizenötöt vagy tizenhatot, akikkel eltöltheti az éjszakát. Ha újra ő szerzi meg a győztes gólt, az csupán azért van, hogy drámaian besántikálhasson a diákbálra, vércsíkot húzva maga után a padlón, mint egy kilyukadt olajszállító kamion, a nők pedig ragacsos sziruppá olvadjanak látványától.
Hanem huszonegy éves korára hímünk már eljegyezte magát, megnősült vagy megcsömörlött. A világ, amit uralni akar, már egy új mindenség. Belőle pedig Horatio Alger lett. Ádáz eltökéltséggel és hátborzongató számítással ötvenhat dollárt befektet a tőzsdén, és hat hónapon át tartó rideg közönnyel csak adja-veszi a részvényeket, majd a végén bezsebel egy szerényebb összeget, pontosan 4 862 927 dollárt és 33 centet. Mikor az általános leszerelés veszélye pánikot okoz a General Motors igazgatótanácsában, hősünk csendesen előáll találmányával, egy olcsó sugárhajtású sportautóval, melynek karosszériája a Polaris rakétákhoz hasonlatos, és kilencven kilométert képes megtenni egyetlen tankolással. Három héten belül a Time, a Fortune és a Success magazinok címlapjára kerül!
Az elkövetkezendő években azonban ügyvédbojtárként, szerény fizetésért robotol a Pierce, Perkins és Poof ügyvédi irodánál, és felháborítja a világban tapasztalható igazságtalanság és képmutatás. Abban a világban, ahol bizonyos férfiak híres sportolók, James Bondok és milliomosok lehetnek – ő miért nem? Erkölcsileg elborzad. Álmaiban erkölcsileg újrateremti a világot, kijavítja a hibákat, megszünteti a szenvedést, újra elosztja a javakat, újra elosztja a nőket, véget vet minden háborúskodásnak. Gautama Buddha, Jézus Krisztus és Hugh Hefner őbenne reinkarnálódnak. A kegyetlen kormányok megbuknak, a korrupt egyházak összedőlnek, új törvények születnek, és az Igazság, amit hősünk fénymásolt kőtáblákra írt, megmutatja magát a világnak. Mindenki boldog.
Kivéve hősünket, akinek jövedelme továbbra is szerény. Huszonöt éves korára elérte a Rheinhart-féle Teljesítményséma első csúcsát: a világ megváltoztatásának ábrándját. A huszonnyolcadik vagy huszonkilencedik évtől kezdetét veszi a regresszió. A felesége emlékezteti rá, hogy a világ még mindig nem változott, és hogy más férfiak fizetése... s a többi. Visszatér sikerről szőtt álmaihoz. Csakhogy ezek már sokkal szerényebbek, sokkal korlátozottabbak. Most csak a Pierce, Perkins és Poof ügyvédi irodát irányítja, és nem a General Motorst. Most csak ezer dollárt tud bezsebelni a tőzsdéről, nem pedig négymilliót. Az érett felnőttkor, akár a hullamerevség, beállt.
A regresszió folytatódik. Három vagy négy éven belül újra elfoglalja egy hárem ügyvezető elnöki tisztét, de ez már nem olyan, mint régen. Ezt a háremet titkárnők, recepciósok és – ha sikerül kifogni néhány jó napot – egy híres filmcsillag népesíti be. Jane Fonda, aki épp a sztrájkőrség előtt tiltakozik a Pierce, Perkins és Poof ügyvédi irodánál, észreveszi hősünket, és elráncigálja egy kommunába, ahol... Persze ez nem tűnik nagyon valószínűnek, úgyhogy inkább visszatér saját háremébe, és meghódítja a kis telefonos kisasszonyt, Maggie Blemisht.
Harminchét éves korában váratlanul otthagyja a Pierce, Perkins és Poof ügyvédi irodát, hogy belépjen a New York Football Giants csapatába. A 100 méteres sprint perspektívája, vagy hogy tizennégy embert vonszoljon el a hátán, már nem tűnik olyan jópofának, mint tizenhárom évesen, így aztán vezetőedzőként ül a Giants kispadjára. Noha csapata hat egymást követő idényben abszolút utolsóként zárja a tabellát, és a játékosállomány továbbra is kétbalkezesektől hemzseg, hősünk előrukkol egy új támadó formációval, amelyben a három középhátvéd egymástól huszonhét méterre helyezkedik el, és a center bármelyik hátvédet képes szöktetni a labdával. A négyszeres visszafutásokkal és gyors elrúgásokkal a Giants az évadban képes tizennégy sima pontot csinálni. Idény közepén elvállalja a New York Hockey Rangers vezetőedzői posztját, és egy forradalmi húzással hat játékost visz fel csatársorba, aminek köszönhetően... Ismerős a séma.
És ez a séma negyvenegy éves korára már teljesen kialakul. A hím, lemondva mind a hat vezetőedzői tisztségéről, újra a világ meghódításáról ábrándozik. Az évek felgyülemlett keserűsége helyet követel magának. Hősünk olyan gyors lesz, mint egy kilőtt puskagolyó, erőteljes, mint egy gőzmozdony, és három nagy lépéssel képes épületeken átlendülni. Curtis LeMay tábornok lesz belőle, és Kínát visszabombázza egészen a kőkorszakig. Ő lesz Spiro Agnew és határozottan a helyükre teszi a feketéket, a hippiket és a liberálisokat. Feleségét és gyermekeit hátborzongató találékonysággal képes halálra kínozni: hegyes botokra szúrva forgatja őket a tűz fölött, mintha vattacukrot pörkölne. Néha időben érkezik, hogy megmentse gyermekét. Néha még a feleségét is. De legtöbbször túl későn érkezik. A világraszóló gyászmenetet, aminek közepén könnyek között menetel, megtámadja az ellenség, és akor fogja az atomfegyverét, és azzal lendül támadásba...
A Rhinehart-féle Férfias Teljesítményséma most már nyilván érthető. A kockaterápia során a hímnemű beteg életkora és a séma özött felállított reláció alapján nagy pontossággal meg tudjuk jósolni, hogy a páciens milyen szerepeket akar a leginkább eljátszani. Léteznek természetesen eltérések, egyes férfiak későn érnek, míg mások – kevesen – koravének.

Fordította: Kovács Levente, 2005
A SZÖVEG FORRÁSA: Konkrét Könyvek, 2005

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések